Yn it Skaad fan ‘e Toer bevatte de volgende onderdelen

vrijdag 23 maart ,
vrijdag 6 april,
vrijdag 13 april,
vrijdag 20 april,
vrijdag 11 mei, vrijdag
18 mei, vrijdag 25 mei (feestelijke presentatie tijdens de opening van het Maaitiidsevenemint)

Workshops en expositie van en voor de leerlingen van de Alpha-school
Kinderen maken onder professionele begeleiding kennis met beeldende kunst en poezie rondom het thema; “Schaduw en Licht”.
Tijdens het Maaitiidsevenemint en rondom de voorstelling worden de resultaten van de workshops aan het grote publiek vertoond..

vrijdag 6 april

Lezing
Jacob van Sluis van Tresoar verzorgde een lezing in Doarpshûs de Einekoer over de universiteit van Franeker in de tijd van Johannes Maccovius en Antje van Uylenburgh.

22, 28 en 29 mei

Workshops voor locale (amateur)musici in de Einekoer
Martin Beekman en Kroke leggen in drie workshop-avonden de basis voor de muziek van de voorstellingen in oktober

25, 26 en 27 mei
Start in de kerk van Ryptsjerk

Theatrale wandeling tijdens het Maaitiidsevenenint
De historische dorpswandeling tijdens het Maaitiidsevenemint staat in 2018 in het teken van “ Yn it Skaad fan ‘e toer”, waar we kennis maken Antje van Uilenburgh ( zus van Saskia, de vrouw van Rembrandt van Rijn), haar man Johannes Maccovius, de familie van Antje, de koster en zijn vrouw en andere rollen uit de voorstelling.

Repetities in juni, juli september en oktober
Tryout:woensdag 3 oktober
Première: vrijdag 5 oktober
voorstellingen:
zaterdag 6 oktober
woensdag 10 oktober
vrijdag 12 oktober
zaterdag 13 oktober
woensdag 17 oktober
vrijdag 19 oktober
zaterdag 20 oktober
aanvang: 20.00 uur in Doarpshûs de Einekoer

Muziektheatervoorstelling
Kees van der Wal, koster in Ryptsjerk, zat op een middag in 1930 opgewonden aan de etenstafel. Hij had een grafsteen in de kerk moeten verleggen, omdat kerkgangers er soms over struikelden. De steen vermeldde dat daaronder Antje van Uylenburgh was begraven.
Antje was de zuster van Saskia en Saskia was de echtgenote van Rembrandt van Rijn. Hij had de steen verlegd, een kijkje in de kist kunnen nemen en hoe was het mogelijk, de zus van de vrouw van Rembrandt was gemummificeerd!
In de kerk van Ryptsjerk is geen spoor te vinden van de steen met daarop de naam van Antje van Uylenburg. Kan ook niet, want een groot deel van de kerk heeft een houten vloer, al sinds mensenheugenis, die echter niet helemaal teruggaat tot 1630.
Niemand heeft ooit van de steen gehoord. Maar Baukje Broekstra stond bekend om haar ijzeren geheugen, die bedenkt zoiets niet.
Dus moet het wel waar zijn.