Sander Boonstra

Sander Boonstra (1980) is zijn theatercarrière begonnen als klassiek zanger en kreeg zanglessen van Femke de Boer en Jeanne Zwakenberg en werd gecoacht door Cobien Nieuwpoort. Hij studeerde aanvankelijk Communicatie aan de Noordelijke Hogeschool in Leeuwarden.

Muziek

Van 2000 tot 2005 was Boonstra als tenor verbonden aan Theaterkoor Animato te Leeuwarden. In 2002 maakte hij daar zijn solistisch debuut in de musical Showboat van Kern en Hammerstein. Daarna volgde (leidende) rollen in de double bill Yeomen of the guard / South Pacific (hoogtepunten), BrigadoonThe lady in the dark (van Kurt Weill), Eine Nacht in VenedigLa belle HélèneThe MikadoLa Périchole en de operette-pastiche Wien, du Stadt meiner Träume. Van 2006 tot en met 2012 vaste solist bij Muziektheater De Kanaalstreek in Stadskanaal en zong hij in Carmen van Bizet, Die Zauberflöte (in een Nederlandse vertaling), De JantjesShowboat en Zar und Zimmermann. Van 2005 tot 2011 verbonden aan het Gronings Ensemble Barcarolle en werd hij als concertsolist herhaaldelijk gevraagd in binnen- en buitenland (opera, operette, musical, bijzonder repertoire) en zong in onder andere Die BanditenDie Frühjahrsparade, Orff’s Carmina Buranaen Puccini’s Messa di Gloria.

Boonstra werkte samen met dirigenten als Tjalling Wijnstra, Arnoud Oosterbaan, Johan Huitema, Gerben van der Veen, Jeroen Helder, Pim de Koning en Wim Opgelder, zong met solisten als Janny Zomer, Jannet Rienks, Fardau van der Woude, Ernst Daniël Smid, Annet Couperus, Ben Brunt, Bert Suhlmann, Martina Brech, Cobien Nieuwpoort en Hans de Wolf en werd geregisseerd door onder andere Wiesje Jansma, Dick van Ommen, Ad Zweistra en Hans Elbersen.

Toneel 

Van 2011 tot en met 2013 was hij vaste speler bij Spoonk Producties in Leeuwarden, een gezelschap dat zich sinds 2010 onder andere bezig houdt op het gebied van de Friese ‘iepenloftspullen’. Sinds 2013 is hij acteur bij WIG Producties en speelde hij de rol van George in Edward Albee’s Who’s afraid of Virginia Woolf en Idriss in Tom Lanoye’s Blankenberge (2014).

TV / Film 

In januari van 2006 was Boonstra te zien zijn in Gouden Plak, een programma bij Omrop Fryslân, gemaakt door studenten Audiovisueel van de opleiding Communicatie in Leeuwarden. Met zijn vertolking van de aria “Una furtiva lagrima” wist hij op 30 december 2006 een finaleplek te behalen in het NCRV-programma Una Voce Particolare. Verder presenteerde hij diverse (jongeren-)programma’s bij de regionale omroep in Friesland. In 2013 was hij 1e productieassistent van Jos de Vooght gedurende Moeder van de bruid, een film gemaakt in het kader van het 48 hrs filmproject, dat dat jaar voor het eerst in Leeuwarden landde.

Overig 

Sinds 2011 produceert en initieert hij als Sander Boonstra Producties diverse (theatrale) evenementen en is hij als producent werkzaam bij WIG Producties en de Manus Branding Stichting. Daarnaast wordt hij regelmatig gevraagd als host tijdens diverse zakelijke dan wel theatrale evenementen.

Blankenberge (2015)
Idriss

Wie is bang voor Virginia Woolf (2014)
Geoge