Charlotte

van
Hans van Buuren

“[…]Kimberley Piek overtuigt als Charlotte[ […]”
De Moanne, 5 apri

 “[…] met een geluidsdecor dat de duisternis van een gevangeniscel verschrikkelijk dichtbij brengt.[…]”

Charlotte is een theatermonoloog van 55 minuten die in het seizoen
2016-2017 door Friesland gaat reizen.
De voorstelling wordt gespeeld door Kimberley Piek, die bij WIG Producties eerder speelde in Wie is bang voor Virginia Woolf van Edward Albee (2014) en in Blankenberge van Tom Lanoye (2015).

Marie Anne Charlotte Corday d’Armont vermoordde op 13 juli 1793 revolutionair, links-extreme politicus en journalist Jean-Paul Marat in zijn bad.
Marat maakte deel uit van een radicale factie van de Jakobijnen, die verantwoordelijk was voor de bloedige moordpartijen tijdens de eerste fase van de Franse Revolutie.

In haar cel, wachtend op haar onvermijdelijke executie, overpeinst Charlotte datgene wat haar nog rest: haar leven. De erg vrome Charlotte Corday dacht het revolutionaire guillotinegeweld te kunnen stoppen door Marat te vermoorden.

“Ik dood er één om duizenden te sparen”

Charlotte vermoordde Marat niet alleen omdat zij hem verantwoordelijk hield voor de vele moordpartijen, maar ook om haar angst voor een totale burgeroorlog. Zij zag hem als het gezicht van de revolutie en geloofde dat zijn dood een einde zou maken aan het geweld.
Charlotte zag de waarde in elk leven. Helaas voor Marat was dit niet voor hem het geval.

Het verhaal van Charlotte staat niet op zich en is van alle tijden. Als sinds mensenheugenis gaan maatschappelijke veranderingen gepaard met veel geweld en bloedvergieten. Denk aan de Holocaust, de Armeense genocide, Sebrenica of de vele ontvoeringen en onthoofdingen door IS. Ook onlangs vloeide in het kader van iemands revolutie bloed in de straten van Parijs… En in Brussel…

De muziek en het geluid van de voorstelling komt uit handen van Arjen Bras die daarmee eigenlijk als tegenspeler functioneert. Het geluidslandschap en de muziek maken het tot een soort hoorspel.
De voorstelling werd geschreven en geregisseerd door Hans van Buuren

Spel:
Kimberley Piek

Charlotte is op 25 maart 2016 in première gegaan in Theater De Bres in Leeuwarden. Op dit moment is de productie druk bezig met vervolgvoorstellingen; daarover volgt zo spoedig meer informatie op deze site.