De Bodemloze Put

van
Margreet de Heer
en Hans van Buuren

Lode, een flamboyante oud-circusdirecteur heeft, op de vlucht voor schuldeisers met wat er nog van zijn artistieke entourage over is, een kamp opgeslagen bij een diepe poel, ergens aan het einde van de wereld.
Een bodemloze put, meent Lode. Hij is er vast van overtuigd dat ze in deze put de oplossing voor al hun problemen zullen vinden – want wat verdwijnt er niet allemaal in een bodemloze put? Dat moet er toch ook weer uit te halen zijn?

Zijn vrouw Hope staat op het punt hem te verlaten, maar waar moet ze naartoe? Dicky, het manusje-van-alles, vindt het allemaal een machtig avontuur en duikt met liefde keer op keer in de put onder.

Lode houdt verbeten vast aan zijn geloof dat hij nog steeds meester is over zijn eigen lot, al spelen zijn demonen hem steeds meer parten. Net als hij op het punt staat zich over te geven aan de machteloosheid, ontpopt de poel zich op magische wijze tot een wensput. Maar is krijgen wat je wenst wel de oplossing voor je problemen?

Het gevecht van de mens met/tegen zijn (nood)lot, tegen de achtergrond van een bodemloze put in een verlaten woestenij. Troosteloos? Nee. Want zelfs een bodemloze put kan nog iets te bieden hebben…

Wanorde Is Gewoon

‘De Bodemloze Put’ is na ‘Snode plannen’ en ‘Charlotte’ voor WIG-Producties de derde eigen geschreven productie. De voorstelling kent zijn inspiratiebron in de recente (financiële)crisis. Het ‘verdampen’ van miljarden, gedwongen huisuitzettingen, exorbitante topsalarissen, toenemende armoede, bezuinigingen, het groter worden van de kloof tussen rijk en arm … en de noodzaak om te vluchten.

Dit heeft het ensemble gemotiveerd om een voorstelling te maken over een groep mensen die hun paradijs noodgedwongen heeft moeten verlaten en op zoek is naar een nieuw paradijs. Op deze manier proberen de makers inzicht te krijgen in de drijfveren en overlevingsstrategieën van mensen die in een zware crisis terechtkomen. Mensen in een chaotische werkelijkheid, waarin wanorde gewoon is. Over mensen die geen toegang hebben tot het centrum van de macht, de politiek, de cultuur.

Door de druppel verklaart het ensemble de oceaan.

WIG-Producties staat graag met zijn voeten in de modder. Ver weg van de chique schouwburg, om in hallen, vervallen gebouwen of ergens in het landschap theater te maken. Net als bij andere WIG-Producties zal ‘De Bodemloze Put’ worden gespeeld op een bijzondere locatie in Friesland. Deze is inmiddels gevonden in het bos “ Grykelân en Turkije” nabij Park Stania State. We zijn verheugd over de samenwerking met Staats Bosbeheer en Brasserie Stania State in Oentsjerk.

Met onder anderen:

Colin Vosveld – Nicky
Jeltje Joustra – Hope
Hans van Buuren Lode

Esther de Jong – Sckikgodin
Kimberley Piek -Schikgodin
Margreet de Heer – Schikgodin
Bram Adriaansz – Sysifos, Tantalus

De bodemloze put is een idee van Hans van Buuren; samen met Margreet de Heer heeft hij het verhaal en de dialogen geschreven. De regie is in handen van Rien Stegman, de muziek wordt geschreven door Arjen Bras.