Kruistochten

van
Alan Ayckbourn
vertaling door Janine Brogt

‘WIG weet titanenklus ‘Kruistochten’ te klaren

‘KRUISTOCHTEN’ is na ‘Wie is bang voor Virginia Woolf’ en ‘Blankenberge’ , voor WIG-Producties de derde niet eigen geschreven productie.

‘KRUISTOCHTEN’  is een marathon van burgerlijke gedragingen. Een drieluik waarin het instituut huwelijk meedogenloos onderuitgehaald wordt gehaald.
We volgen de ongelukkige Norman en zijn deerniswekkende pogingen om de drie vrouwen in zijn leven te veroveren, te temmen en te paaien.
Alan Ayckbourn laat zien hoe kleinzieligheid leidt tot een passieve, inerte maatschappij. De mens is een door en door kleinburgerlijk wezen dat al zijn dierlijke, avontuurlijke, heroïsche of revolutionaire impulsen verloren heeft.
Ayckbourn ziet de mens als een behoudsgezind wezen, met alle vanzelfsprekende gevolgen op maatschappelijk vlak.

De gesprekken tussen de zes personages gaan heen en weer als het briesje in de braamstruiken in de tuin. Stuk voor stuk klampen zij zich vast aan hun relaties en hun zekerheden terwijl zij er het liefst hard voor weg zouden rennen.
Woorden en nog eens woorden om het gevaar van verandering te lijf te gaan.
Bijna achteloos geeft Ayckbourn de drijfveren van zijn personages weer.

‘Kruistochten’ zijn drie toneelstukken die door het lachen heen een pijnlijke dosis kleinburgerlijkheid in kaart brengt en zo is ‘ KRUISTOCHTEN’ een marathon-voorstelling vol lachwekkend drama en wrange komedie waarin wanorde gewoon is….

Met:
Roos de Vries – Annet
Bram Adriaansz – Tom
Kimberly Piek – Sarah
Jan Tiede Bouma – Rik
Colin Vosveld – Norman
Catrien van der Molen – Ruth

Regie-Hans van Buuren

-Trailer-WIG Producties Daniel Kolk 2019-
-OP&Ut -Omrop Fryslân 4 mei 2019-
-Leeuwarder Courant 7 mei 2019 –
-Huis aanHuis- 8 mei 2019-
-Fries Dagblad 9 mei 2018-
-Leeuwarder Courant 13 mei 2019- 
–Fries Dagblad 13 mei 2019-
–Huis aan Huis 5 juni 2019-

Alan ayckbourn
Alan Ayckbourn (1939) staat bekend om zijn komedies, die in een terloopse lichtvoetige stijl de verborgen pijn van relaties en het huwelijksleven tastbaar maken.

Zelf zegt Ayckbourn over het huwelijk en relaties: ‘Ik denk dat mensen niet gemaakt zijn om lang met elkaar samen te leven, de huwelijken om me heen zijn ofwel problematisch of saai. Toch staan de seksen dichter bij elkaar dan ze denken, ondanks het onbegrip, voortdurende strijd en teleurstellingen’.
Hij schreef Kruistochten (The Norman Conquests) in 1973. Op ingenieuze wijze worden in drie toneelstukken zes personages telkens vanuit een ander perspectief een weekend lang gevolgd.