Workshop weekenden
De eerste zes lessen van het acteren

Naar het boek van Richard Boleslavsky

Nieuwe data voor de workshop:

11 en 12 mei 2024 & 28 en 29 september

Bij WIG staat de kunst en de kunde van het acteren voorop. Het ensemble van spelers en creatievelingen bestaat uit zowel professionals als gevorderde amateurs, allen vanzelfsprekend met een warm hart voor kunst en cultuur en een grote ziel voor theater. In trainingen, workshops en voorstellingen delen zij hun ervaringen en ideeën.

De eerste zes lessen

Ik zet de ruime kennis en ervaring waarover ik denk te beschikken graag in voor het geven van trainingen en workshops.
Vanaf het moment, zo’n 40 jaar geleden, dat ik deze lessen onder ogen kreeg hebben zij mij niet meer los gelaten en vormen ze de basis in mijn werk als acteur, regisseur en docent.
Onder hun schijnbare eenvoud en lichtheid zijn de lessen diepgaand en to the point. Vrolijk worden ze verteld, maar er is in elk van hen niet één woord dat niet doelgericht en serieus is, dat niet gebaseerd is op de jarenlange ervaring van de schrijver.
Zowel beginnende als gevestigde acteurs zullen zich, net als ik, door deze lessen geprikkeld en gestimuleerd voelen.
Iedereen, met enige toneelervaring, kan zich inschrijven voor het workshop-weekend van 11 en 12 mei of van 28 en 29 september

Hans van Buuren

EEN HEEL WEEKEND SPELEN MET;

CONCENTRATIE
HERINNERING VAN EMOTIES
DRAMATISCHE ACTIE
KARAKTERISERING
OBSERVATIE
RITME

De workshop bestaat vanzelfsprekend uit zes lessen van elk twee uur verdeeld over een zaterdag en een zondag en vinden plaats in:
Doarpshûs de Einekoer, Heermawei 3, in Ryptsjerk
Beide dagen wordt er gewerkt van 10.00 uur tot 17.00 uur

De workshop gaat door wanneer er minimaal zes deelnemers zijn.
Kosten:  € 150,- (incl. lunch, koffie, thee of frisdrank)
Een Nederlandse vertaling van het boek van Boleslavsky is te verkrijgen voor € 15,-.

‘Richard Boleslavsky (ook gespeld als Boleslavski) werd geboren als Boleslav Ryszard Srzednicki op 4 februari 1889 in Debowa Córa in Polen en stierf in Los Angeles, Californië op 17 januari 1937.
Hij was film- en toneelregisseur en werd opgeleid aan de first Studio van het Moskouse Kunsttheater onder Konstatin Stanislavsky waar hij kennis maakte met de Stanislavskymethode van het acteren, die hij later samen met Maria Ouspenskaya in de Verenigde staten zou introduceren.
Zijn kennis van het theater is gebaseerd op een brede ervaring.
Als lid van het Moskouse Kunsttheater en als regisseur van hun eerste studio werkte hij in Rusland, Duitsland en Amerika als acteur, regisseur en docent.
Op Broadway regisseerde en produceerde hij toneelstukken en musicals en hij was een vooraanstaand Hollywood-regisseur.
In 1933 verscheen de eerste druk van
ACTING The first six lessons
en daarmee was Boleslavsky één van de eersten die gereedschappen selecteerde voor acteurs en hen liet zien hoe ze te gebruiken. Die gereedschappen liggen allemaal binnen het lichaam en de geest van spelers, maar zijn ondanks hun onmiddellijke nabijheid moeilijk te isoleren en vragen een andere aanpak dan instrumenten van hout of ijzer. Concentratie en waarneming, ervaring en geheugen, beweging en evenwicht, creatie en projectie – een acteur moet ze allemaal dienaren maken van zijn talent.